Pin It

Povodom završetka CEFTA Weeka 2020. godine, danas je na Jahorini održana konferencija "CEFTA u pandemiji: Postignuća i izazovi".

ceta111 

Ovaj završni događaj uslijedio je nakon višednevnih sastanaka i diskusija na virtuelnim platformama i bio je prilika za sumiranje rezultata tokom 2020. godine.

Predsjedavanje Bosne i Hercegovine CEFTA-om obilježila su dva velika postignuća: održavanje i olakšavanje trgovine u vrijeme pandemije COVID-19 i usvajanje Zajedničkog regionalnog tržišta. Otvarajući Konferenciju, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac je rekao da je ovo značajan događaj jer je BiH uspješno privela kraju predsjedavanje CEFTA-om u vrlo složenim okolnostima.

"Ova konferencija se održava kako bi pokazala našu sinergiju za zajednički rad na zajedničkim ciljevima, ostavljajući nesuglasice i trgovinske prepreke sa strane. Danas vas pozivam da razgovaramo o izazovima i prilikama koji su ispred nas i o tome šta je to potrebno da učinimo skupa kako bismo produbili našu ekonomsku integraciju. Brzom reakcijom na poremećaje trgovine početkom ove godine već smo pokazali da smo sposobni da donosimo efikasne zajedničke mjere. Trgovina nas također povezuje sa regionom i sa ostatkom svijeta. Osim toga, upravo zbog bliskih i stabilnih relacija koje podstiče trgovina, možemo uživati u znatno mirnijim odnosima. Trgovina podstiče i konkurentnost svake od kompanija koja se nalazi na tržištu, i time ojačava i svaku od ekonomija koja učestvuje u CEFTA-i", poručio je ministar Košarac.

kosaracce 1

Članice CEFTA-e su, reagujući na brzo širenje novog koronavirusa evropskim kontinentom, usvojile restriktivne mjere dajući prednost zdravlju i sigurnosti svojih građana, što je također uključivalo ograničenje kretanja ljudi i roba. Međutim, kako bi se negativni ekonomski utjecaj sveo na minimum, otvoreni su trgovinski kanali i osigurana opskrba osnovnim dobrima kao što su medicinski proizvodi, hrana i proizvodi namijenjeni ishrani životinja. Članice CEFTA-e su dogovorile uspostavljanje Zelenih koridora i Zelenih traka, na osnovu zajedničkog prijedloga Transportne zajednice i CEFTA-e.

Direktor CEFTA Sekretarijata Emir Đikić rekao je da je od uspostavljanja inicijative gotovo pola miliona kamiona koristilo blagodati Zelenih koridora, a 20% njih koristi Zelenih traka. On je također istakao važnost četverogodišnjeg plana za uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta koji su lideri Zapadnog Balkana usvojili na Samitu u Sofiji u novembru 2020.

emircef

"CEFTA će imati važnu ulogu u pružanju pravnih, političkih i institucionalnih okvira za provođenje ove agende" dodao je Đikić.

Kako su naveli na kraju ove konferencije, glavni prioriteti u budućem radu će biti smanjenje vremena čekanja na graničnim prijelazima za najmanje 30%, između ostalog i proširivanjem Zelenih koridora i traka na graničnim prijelazima i
kontaktnim tačkama sa Evropskom unijom i njihovo prilagođavanje redovnom okruženju mimo pandemije.

Izvor