Pin It

BiH će dobiti određene količine seruma protiv zmijskog otrova od Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" iz Beograda, potvrđeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

snakesss 1

Dogovoreno je to na online sastanku na kojem su bili prisutni predstavnici Instituta "Torlak", Ministarstva civilnih poslova BiH, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Instituta za javno zdravstvo RS-a i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. 

Institut "Torlak" nije planirao proizvodnju seruma za BiH ove godine, ali će izaći u susret i poslati određene količine seruma.

Nabavka seruma je veoma dobra vijest za sve zdravstvene ustanove, jer već izvjestan period u našoj zemlji vlada nestašica ovog seruma.

U Bosni i Hercegovini prisutne su tri vrste otrovnica - poskok, šarka i planinski šargan. Za čovjeka jedino može biti fatalan ugriz poskoka.

Ukoliko dođe do ugriza, onda je tu jedini način da se ubrizga serum kao mogući lijek, ali i sa samim serumom treba oprezno postupiti.

Nakon ugriza poskoka, u prosjeku ljudi imaju dva do tri sata da prime serum, a ovo vrijeme je kraće kod osjetljivijih, kao što su djeca, starije osobe i oni koji su alergični.

Izvor