Pin It

Ne trebamo strahovati od nestašice hrane, kazao je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

market

Objašnjava da se radi o blagodatima zajedničkog tržišta EU gdje u jednoj državi postoji, naprimjer, veća samodostatnost s biljnim proizvodima, a u drugoj sa životinjskim. Možda u nekom lancu negdje ‘sitno pukne’, ali zato globalno nestašice ne bi trebalo biti, kazao je i dodao će cijene sigurno još rasti.

  • Teško je reći bi li cijene hrane prestale rasti ili počele padati odmah nakon zaustavljanja rata u Ukrajini – kazao je Jakopović.

No smatra da bi cijene mogle padati u slučaju “otvaranja” velikih količina žitarica koje su sada blokirane u Ukrajini. Radi se o 20 miliona tona, a u Hrvatskoj se, naprimjer, proizvede godišnje milion tona žitarica, dodao je i kao drugi bitan segment spomenuo “energiju koja bi na ovaj ili onaj način kroz Rusiju morala doći u Europu”.

Srbija je zabranila izvoz žitarica i ulja, a i Mađarska je poduzela neke korake u tome smjeru, iako je članica EU. Prema postojećim informacijama, Hrvatska to neće napraviti. Jakopović smatra da se takvi mehanizmi koriste samo u izvanrednim situacijama.

  • U ovome trenutku je procjena svih europskih čelnika, pa tako i hrvatskih, da nije potrebno poduzimati takve mjere. Obrazloženje je jednostavno – svaka država članica je samodostatnija u određenoj kulturi. To bi lančano dovelo do dizanja cijena u Europskoj uniji i smatra se da u ovome trenutku takvo nešto nije potrebno. Ako bi došlo do zaoštravanja mjera, pogoršanja situacije, onda se može razmišljati o nečemu takvom – kazao je u Dnevniku HTV-a.

Izvor