Pin It

Meteorolozi su za danas najavili lokalno nevrijeme praćeno olujom i grmljavinom u dijelovima naše države. Ovakve vremenske prilike će u BiH doći iz Slovenije i Hrvatske gdje se već bilježe jake oluje.

 

Trenutno je u Sloveniji najpogođeniji olujom Koper gdje je voda poplavila ulice, a mještani javljaju da je došlo do prestanka napajanja električnom energijom.

Najjači nalet vjetra dostigao je brzinu od 113 km/h u Debel Rtiču, a 85 km/h u Koperu. Potom se nevrijeme premjestilo prema Vipavskoj dolini i Goriškoj. U Ajdovščini i Štanjelu već je padala tuča veličine jajeta.

Kako piše slovenački 24ur.com jaka bura sa pljuskovima, jačim udarima vjetra i gradom u poslijepodnevnim satima premjestila se prema Vipavskoj kotlini, Goriškoj i Idrijsku.

Nešto oko 13:25 minuta nevrijeme je stiglo i u Hrvatsku, tačnije Istru.

Kako javljaju meteorolozi sa Facebook stranice BHMeteo, jaka Đenovska ciklona nam se lagano približava sa zapada. Donijet će danas poslijepodne, a glavninom večeras, zapadu, jugozapadu te dijelom centralnoj i sjeverozapadnoj Bosni većinom jaku kišu i grmljavinu. Jače kiše i grmljavine će biti i diljem Hercegovine večeras.
 

Lokalno je moguće nevrijeme sa većinom količinom kiše za kratko vrijeme, led i jak vjetar.

U ostatku zemlje nešto mirnije vrijeme poslijepodne i večeras uz samo lokalno i prolazno pojavu kiše u manjim količinama. Najviše padavina od Đenovkse ciklone je rezervisano za jug i zapad naše zemlje.

Izvor