Pin It

U Prozor-Rami je otvoren Međunarodni sajam poljoprivrede, prehrane i turizma "Dani šljive Prozor-Rama 2023". Riječ je o dvodnevnoj manifestaciji koja se održava 16. put s ciljem predstavljanja i promoviranja različitih domaćih proizvoda i usluga.

Tradicionalni sajam šljive u Prozor/Rami ove godine je okupio oko 90 izlagača iz Bosne i Hercegovine, ali i susjedne Hrvatske. 

Sajmovi poput ovoga, domaćim proizvođačima, uz promociju različitih proizvoda i rukotvorina, pružaju i mogućnost buduće poslovne suradnje.

Mnogima je ovaj sajam postao već tradicija.

ĆАМILА IМАМОVIĆ, Јаblаnicа

"Možemo predstaviti ono što radimo, a i stvore se neka nova prijateljstva, razmjena iskustava, poslovnih i tako".

SТIPЕ PLЕIĆ FLICK, Тоmislаvgrаd

"Bavim se isključivo izradom sikira, vikinških. Sajmovi su super za promociju, nisu nešto za prodaju, ali su za promociju dobri i za upoznavanje i druženje".

МАRIЈА ŠIМUNОVIĆ, Prоzоr-Rаmа

"Ovaj sajam nam je jako bitan. Nije neki urod, ali imamo nešto šljivovice za degustaciju i prodaju. Nadamo se da će biti uspješan, kao i ovih prethodnih godina".

Ramski kraj je po šljivi odavno prepoznatljiv. Šljiva, posebno sorta Požegača, zapravo je svojevrsni brend općine Prozor-Rama jer ju od davnina uzgaja gotovo svaka ovdašnja obitelj.

ЈОZО IVАNČЕVIĆ, nаčеlnik Оpštinе Prоzоr-Rаmа

"Istina, ove godine je šljiva slabo rodila, ali održavamo svake godine tradicionalno naš sajam u devetom mjesecu, a on znači našim ljudima da bi im pomogli i da bi reklamirali svoju šljivu. Osim poljoprivrede, mi s ovim sajmom ujedno predstavljamo i svoj turizam".

U Rami lokalne vlasti posljednih nekoliko godina provode projekt revitalizacije voćnjaka šljive. Planirano je da oko 90 hektara bude pod nasadima šljive, čime se Rami vraća istinski epitet šljivarskog kraja.

Izvor