Pin It

Na ovogodišnjem Sajmu šljive u Gradačcu, kao podsajamska manifestacija, od 28. do 31. augusta na platou sportske dvorane bit će održan 7. Međunarodni sajam pčelarstva „Gradačac 2024“. 

U četiri dana sajma očekuje se dolazak oko 20 izlagača iz Bosne i Hercegovine i susjednih država, pčelara koji će se predstaviti sa medom i pčelinjim proizvodima.

Predsjednik Udruženja pčelara „Pčela“ Gradačac Mirsad Delibašić najavio je da će ove godine imati i neke od najpoznatijih proizvođača pčelarske opreme i hrane za pčele, među kojima je PIP Velika Kladuša i Stolarija Valjevac iz Ugljevika 

Kao i prethodnih godina bit će održano stručno predavanje o pripremi pčelinjih zajednica za uzimljavanje. Predavanje će se održati 30. augusta u 11 sati a predavač će biti pčelar Adnan Kunić iz Visokog.

Na 7. Međunarodnom sajmu pčelarstva u Gradačcu bit će dodijeljene medalje i diplome za najuspješnije pčelare.

Delibašić je naveo da očekuju da će na analizu biti dostavljeno između 130 i 150 uzoraka meda iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Turske.

"Hemijska analiza dostavljenih uzoraka meda vrši se na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Organoleptičku analizu uzoraka vršit će komisija našeg udruženja. Najbolje ocijenjene medove u kategorijama bagrem, lipa, livada, medljika i drugi, ćemo nagraditi peharima, medaljama i diplomama. Poseban pehar će biti uručen za najbolje ocijenjeni uzorak meda", rekao je Delibašić.

Na ovogodišnjem sajmu pčelarstva posjetioci će moći kupiti med po sajamskim cijenama, ističu organizatori.

Izvor