Pin It

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stočarstvu.

ovce

Predložene izmjene i dopune Zakona o stočarstvu imaju za cilj preciznije definisanje ciljeva razvoja stočarske proizvodnje u Republici Srpskoj, a koji se odnose na primjenu informatičkih tehnologija i organske stočarske proizvodnje, saopšteno je iz Vlade RS.
 
Takođe, preciznije su definisane i odredbe koje se odnose na organizovanje uzgoja kvalitetno priplodnih životinja, gdje su data veća ovlašćenja organizacijama uzgoja s ciljem unapređenja proizvodnje domaće genetike u stočarstvu, a samim tim i povećanja osnovnih stočarskih proizvoda. Preciziranjem ovlašćenja uzgojnih organizacija povećan je prostor za djelovanje realnog sektora, a samim tim omogućeno je njegovo aktivnije učešće u implementaciji poljoprivrednih politika u stočarstvu, što je bitan alat za otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru, ali i privlačenje fondova EU.
 
Takođe, pojednostavljene su procedure za proizvodnju genetskog materijala, kao i procedure koje se odnose na organizvanje uzgoja u realnom sektoru, te uvozu genetskog materijala.