Pin It

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je odluku o dodjeli finansijske pomoći izvozno orijentisanim privrednim društvima, zadrugama, obrtima i drugim pravnim subjektima iz poljoprivredno-prehrambenog sektora, za šta je planirano više od osam miliona KM.

Vlada FBiH

“Sredstva u ukupnom iznosu od 8.199.933,02 KM biće dodijeljena na ime finansijske pomoći, prema odobrenim zahtjevima, za 31 izvozno orijentisani privredni subjekat iz poljoprivredno-prehrambenog sektora”, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Federalna vlada je ovom uredbom u tekućoj godini kao pomoć privredi izdvojila 90 miliona KM.

Osim toga Vlada FBiH donijela je odluku o dodjeli sredstava JP Željeznice Federacije BiH na ime finansijske pomoći u okolnostima pandemije KOVID-19 u iznosu od 3.000.000 KM. Ova sredstva biće dodijeljena u vidu subvencije, a namijenjena su za isplatu plata, isključivo do visine minimalno utvrđene bruto plate u Federaciji BiH, uključujući doprinose i pripadajuće poreze i tekuće troškove poslovanja.

Vlada je prihvatila i grant namijenjen za finansiranje projekta Koridor Vc “Mediteranski koridor CVC: BiH cestovna interkonekcija s Hrvatskom, poddionica I Tarčin – Ivan” po sporazumu o grantu zaključenom u Sarajevu 29. jula ove godine između BiH i Evropske investicijske banke (EIB) u iznosu do 11.780.000 evra.

“Sredstva granta će biti korištena za realizovanje projekta izgradnje približno 4,9 kilometara duge nove dionice autoceste, uključujući dva mosta i odmorište u središnjem dijelu BiH”, istakli su iz Vlade.

Osim toga Vlada FBiH izmijenila je odluku o usvajanju Programa utroška sredstava “Kapitalni transferi javnim poduzećima – Transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta” utvrđenih budžetom FBiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija kojom je za izgradnju gradskog autoputa u Sarajevu, dionica Stup – Buća Potok – Pofalići – Velešići – Bentbaša predviđeno 6.000.000 KM, a implementator je JP Ceste Federacije BiH Sarajevo.

Vlada FBiH danas se upoznala s konsolidovanim izvještajem o izvršenju budžeta FBiH, kantona, opština i finansijskih planova vanbudžetskih fondova FBiH za period januar – septembar 2020. godine.

“Ukupni prihodi za period januar – septembar 2020. godine ostvareni su u iznosu od 6.289,9 miliona KM što je za 8,6 posto manje u odnosu na isti period prošle godine, a ostvarenje u odnosu na plan je 67,6 posto. Ukupni rashodi za period januar – septembar 2020. godine ostvareni su u iznosu od 6.045,4 miliona KM što je za 7,6 posto više u odnosu na isti period prošle godine, a ostvarenje u odnosu na plan je 60,6 posto. Konsolidovani kapitalni transferi za devet mjeseci 2020. godine iznose 83,9 miliona KM. U odnosu na period januar – septembar 2019. godine njihovo ostvarenje je više za 6,9 miliona KM”, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Dodali su da su u periodu januar – septembar 2020. godine svi nivoi vlasti Federacije BiH ostvarili ukupan finansijski rezultat u iznosu od 222,9 miliona KM, dok je u istom periodu prošle godine on ostvaren u iznosu od 756,3 miliona KM.

Izvor