Pin It

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je danas u Žepču da je cilj njegove posjete vidjeti šta se dešava i izvan Sarajeva sa sredstvima koje Vlada FBiH ubrizgava u privredu.

novakbree

Istakao je da je Vlada FBiH u 2020. Zeničko-dobojskom kantonu uplatila 60,2 miliona KM grantova, te da je slično planirano i za ovu godinu.

"Ta sredstva su namijenjena za zdravstvo, privredu, infrastrukturu i Vlada FBiH je u tom smislu pojačala svoje prisustvo na nivou kantona i općina", rekao je Novalić tokom posjete farmi za uzgoj junadi Trans expert d.o.o. Žepče.

Dodao je da su privrede Žepča i Tešnja također i veliki korisnici sredstava Vlade FBiH iz dva "korona-zakona".

"U četiri mjeseca 2021. bila su među najboljim iako smo daleko od rješavanja pandemijske krize", potcrtao je Novalić.

Pojasnio je da je taj trend vidljiv i po rastu prihoda Vlade FBiH, koje nastoje maksimalno vratiti i podržavati privredu.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudim Dedić naveo je da je u 2020. Vlada FBiH investirala u poljoprivredu više od 40 miliona KM, od čega i oko 700.000 KM na gazdinstvu u Žepču koje su danas posjetili.

Najavio je da će i u ovoj godini u poljoprivredu biti uloženo oko 12 miliona KM kako bi bh. poljoprivrednici bili konkurentniji uvoznoj robi.

Izvor