Pin It

Draško Dalić, predsjednik Županijske neovisne liste i zastupnik u Skupštini Hercegbosanske županije, uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Livna Luki Čelanu o Odluci o odobravanju sredstava za nabavku sjemenskog i sadnog materijala poljoprivrednim proizvođačima na području ovog grada.

v

Pismo prenosimo u cjelosti:

Na web stranici Grada Livna - link:  08. travnja 2020. godine, objavljeno je da je na Stožeru civilne zaštite Grada Livna između ostalog donesena Odluka o odobravanju sredstava za nabavku sjemenskog i sadnog materijala poljoprivrednim proizvođačima na području grada Livna.

Također, su u istoj obavijesti naveli da je putem Službe za gospodarstvo i inspekcijske poslove Grad Livno prikupio podatke o zainteresiranim poljoprivrednim proizvođačima za besplatnu podjelu sjemenskog i sadnog materijala za krumpir, kukuruz, grah, crveni luk, ciklu i mrkvu te da se po ovom osnovu prijavilo šesto osamdeset (680) zainteresiranih osoba.

U ovoj obavijesti navedeno je da će svi prijavljeni putem javnog poziva i telefona biti obaviješteni o načinu podjele i preuzimanja sadnog i sjemenskog materijala.

Ovih dana zainteresirane osobe pozivaju se putem telefona da su dužni sami nabaviti sjemenski i sadni materijal i da se pri kupovini obvezno uzme fiskalni račun te da će po dostavi fiskalnog računa cjelokupni iznos biti nadoknađen.

Šta je uzrok da je Grad Livno promijenio svoju odluku pa umjesto podjele sjemenskog i sadnog materijala vrši uplatu sredstava po dostavljenim fiskalnim računima za kupljenu sjemensku robu trebali bi donositelji odluke dati valjan odgovor?

Naime, osobama koje su promijenile Odluku trebalo bi biti poznato da veliki broj prijavljenih građana za dodjelom sjemenskog - sadnog materijala, posebice osobe slabijeg imovnog stanja, će sigurno odustati od kupovine odnosno izlaganju dodatnim troškovima u ovim teškim vremenima, čime neće ni zasijati - zasaditi očekivane površine.

Ako donositelju odluke promjenom glavnog uvjeta dodjela sjemenskog – sadnog materijala umjesto čega se odlučio na nadoknadu troškova nije bio cilj svesti broj korisnika na što manji broj onda bi bilo dobro da preispitaju svoju odluku.

U suprotnom ovo im se u ovako teškim vremenima može obiti o glavu jer se može lako izvući zaključak da im je bio cilj političko profitiranje pokušajem dodvoravanja poljoprivrednim proizvođačima.

U ovim teškim vremenima većina osoba iz izvršne vlasti i iz političkih stranaka ističu važnost poljoprivredne proizvodnje međutim očito svojim ponašanjem i djelovanjem kako u ovom slučaju tako i u velikom broju drugih slučajeva pokazuju da im nije toliko stalo do poljoprivrednih proizvođača niti njihove proizvodnje.

Imajući u vidu da je 2019. godine stvoren dug prema proizvođačima u Hercegbosanskoj županiji zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca u Vladi Hercegbosanske županije, teško je očekivati da će poljoprivrednici posegnuti u ionako prazan džep i povećavati proizvodnju samo zato jer se netko toga sjetio pred izbore i nadati se da će im to netko nadoknaditi u nejasnim okolnostima.

Ujedno se postavlja i pitanje koji je plan sa eventualnim viškovima proizvoda u jesen, i gdje sa njima?

Trenutno bi nam trebao biti zajednički cilj da se što veće površine zasiju – zasade poljoprivrednim kulturama zbog čega ne bi trebalo biti nekih posebnih ograničenja kao što je kupovina sjemenskog - sadnog materijala koju je teško pa gotovo i nemoguće nabaviti uz osiguranje fiskalnog računa zbog čega predlažemo da se isplata poticaja za proljetnu sjetvu umjesto navedenog vrši uz slijedeće uvjete:

- Minimalna površina zasijane – zasađene poljoprivredne kulture i
- Maksimalni iznos poticaja po fizičkoj i pravnoj osobi.

Gradonačelnik bi trebao dati odgovor i na to iz kojih izvora je planirao isplatu poticaja za proljetnu sjetvu te jesu li oni povezani sa sredstvima sa razine Federacije BiH – link: koji su u vezi s donesenim Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja novčanih potpora po modelu ostalih vrsta potpora – link:  a što je od Vas zatraženo aktom Federalnog ministarstva poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva – link: