Pin It

Glavni uslov za uspješan uzgoj povrća je period sjetve povezan s temperaturom tla i zraka, osvjetljenjem i trajanjem dnevnog svjetla, te ph vrijednošću tla i pravilnoj ishrani tla i povrća.

carrot

Kvalitetni kompost je osnova usjeva. No, svježe stajsko gnojivo za mrkvu strogo je zabranjeno: korijenski usjevi će izrasti krivo, nespretno i bez okusa.

Odlučili ste gnojiti tlo gnojem? Pa, onda ga na proljeće nanesite 5-6 kg po kvadratnom metru tla. Tokom sezone, prije sadnje mrkve, pustite da se stajski gnoj razgradi, otopi, prijeđe u oblik dostupan biljkama, a zatim u jesen dodajte 500 g drvenog pepela po kvadratnom metru i možete sigurno posaditi mrkvu.

carrot planting

Mrkva se isporučuje u raznim bojama: narandžasta, bijela, žuta i ljubičasta. Beta-karoten i likopen prevladavaju u narandžastoj mrkvi, žuta boja je zbog prisutnosti ksantofila (lutein); bijela mrkva ima puno vlakana, a ljubičasta sadrži antocijanin, beta i alfa karoten. Ali, u pravilu, vrtlari odabiru sorte mrkve za sjetvu, ne po boji ploda, već prema vremenu zrenja.

Najbolji prethodnici mrkve su kupus, paradajz, luk, krastavci, tlo koje je prošle godine dobro začinjeno organskom hranom.

Gredice pripremamo sedam dana prije sjetve. Na pjeskovitim tlima, humus i pepeo se unose u proljeće, jer ako se unese u jesen, otopljena voda će sa sobom odonijeti sve prednosti.

Izravnavamo površinu, sklanjajući ostatke korova i šljunka, tako da se ništa ne pojavljuje na putu rastućeg usjeva korijena.

Brazde režemo s razmakom od 20 cm i dubinom od 2-2,5 cm. Prije sjetve zalijete brazde, posijete sjeme, (posipamo rukom) i ponovo dodajete humus ili kompost, te zagrnete zemljom.

Mrkva je biljka otporna na hladnoću. Sjeme klija na temperaturi od + 4-5 ° C, a sadnice lako podnose mrazeve do -2-3 ° C. Mrkva je na početku rasta vrlo osjetljiva na nedostatak svjetla.

Nemojte sipati vodu na glavu mrkve!

carrot001

Mrkva je u razdoblju klijanja sjemena vrlo zahtjevna u vlazi tla. Sjemenke polako klijaju.

Kada se pojave klice, zalijevajte vrlo pažljivo, pokušavajući ne natopiti, kako ne biste izazvali razvoj truleži i gljivičnih bolesti. Redovito zalijevajte, ne dopuštajući da se tlo osuši, posebno tokom rasta korijenskih usjeva. S nedostatkom vlage sredinom ljeta, one čak mogu prestati rasti, postati grube i deformirati se.

Uz nastavak navodnjavanja nakon duge suše, usjevi korijena puknu. Da se to ne bi događalo, zalijevamo postepeno: prvog dana navlažimo samo zemlju, drugog - udvostručimo dozu, a treći možete dobro proliti. Po mogućnosti 20-25 centimetara.

Nakon navodnjavanja, olabavimo tlo u prolazima na dubinu od 4-6 cm, to je dovoljno. Otpustite dok se redovi ne zatvore.

Mrkva se obično sije u proljeće, ali neki vrtlari također prakticiraju zimsku sjetvu.